Magán és állami egészségügyi intézmény gazdálkodásának összehasonlító értékelése. - Horzov Myroslav (2020)
Magán és egy állami egészségügyi intézmény gazdálkodásának összehasonlító értékelése Az egészség a legnagyobb érték az ember számára, az egészségügy – szerte a világon – az egyik legnagyobb kihívás a kormányzatok számára. A magyar egészségügy a ’90-es évek óta reformok útkeresésének vitái középpontjában működik. Az egészségügy átalakítását sürgetnék a gazdasági-társadalmi körülményekben, a társadalom egészségi állapotában, a technológiában bekövetkezett változások. Az egészségügyi ellátó intézményrendszer átalakítása napjainkban is napirenden van. Az elmúlt években a magánegészségügyi szolgáltatások, elősorban a járóbeteg ellátások népszerűsége, s a szolgáltatók száma folyamatosan nőtt, miközben – a rendszerint alulfinanszírozott – állami egészségügyi intézményekre hárulnak továbbra is az összetettebb esetek, az intenzív ellátás, s a krónikus ellátás terhei. Feltételezhető, hogy az állami és a magán egészségügyi rendszer hosszú távon is egymás mellett, párhuzamosan tölti majd be a szerepét, bár viszonyukban hangsúlyeltolódások várhatók. Diplomadolgozatomban – szakirodalmi feldolgozás keretében - bemutattam a közfinanszírozott, és a magánegészségügyi rendszer néhány fontos ismérvét, adatokkal szemléltettem a két rendszer nemzetgazdaságon belüli helyét, szerepét. Ezt követően egy nemrég indult, járóbeteg ellátást folytató magánintézmény, illetve egy állami fenntartású fővárosi kórház gazdálkodásának néhány vetületét elemeztem az éves beszámolóikból nyert adatok felhasználásával. A magánintézmény kapcsán főként azt tudtam vizsgálni, hogy induláskor milyen nehézségekkel kell szembenézni. A közfinanszírozott intézmény által biztosított adatbázis mélyebb elemzés végrehajtását tette lehetővé, de elsősorban a finanszírozási helyzetet értékeltem. A két intézmény eltérő számviteli szabályok szerint vezeti nyilvántartásait, ami megnehezítette az összehasonlítást, ennek ellenére igyekeztem a gazdálkodás néhány területére vonatkozóan összehasonlításokat is tenni. Mindkét intézmény esetében végeztem pénzügyi válság előrejelzést is.