Preanalitikai problémák az egészségügyben - Lévai Éva (2020)
A laboratóriumi vizsgálatok eredménye nagy hatással van a klinikai döntéshozatalra, mivel a legfontosabb klinikai döntések 60–70%-a laboratóriumi vizsgálatok eredményén alapszik. Az ápolási osztályok és a laboratórium első találkozási pontja a minta levételének körülményei. A helyes laboratóriumi eredmény fontos és elsődleges kritériuma a helyes mintavétel. Ha ez nem az előírt módon történik az összes további munkafolyamat megkérdőjelezhető, az eredmény nem tekinthető hitelesnek, ami már betegbiztonsági probléma. Szükség van az ápolási osztályok és a laboratórium közötti összehangolt munkára, a folyamatos kommunikációra, a folyamatok rendszeres ellenőrzésére, felülvizsgálatára. Dolgozatomban a főbb preanalitikai problémákat és annak megoldási lehetőségeit vizsgáltam, kiemelve a haemolysis ráta szerepét, mint indikátort a folyamatok ellenőrzésében, valamint a mintacserét, mint betegbiztonsági indikátort. A haemolysis az egyik leggyakrabban előforduló preanalitikai probléma, mely jól tükrözi a mintavételi folyamatok pontosságát. Egyben ez az egyik legfőbb ütközőpont az ápolási osztályok és a laboratórium között. A haemolysis ráta meghatározásánál a felhasznált adatok a Laboratóriumi Informatikai Rendszer statisztikáiból kerültek kinyerésre. A haemolysis rátát intézetünkben, a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézetben a sürgősségi ellátásban vizsgáltam, mint kiemelten problémás terület. Irodalmi adatokra támaszkodva meghatároztam az indikátor küszöb- illetve célértékét. A minta-/betegcsere az egyik legkényesebb probléma a preanalitikai hibák területén, hiszen a hibásan azonosított minta téves, nem releváns eredményt ad a kezelőorvos számára, mely a beteg egészség károsodásához vezethet. A minta-/betegcsere problematikáját a Strukturált Betegbiztonsági Elemzés segítségével vizsgáltam, feltárva a hiba előfordulásának lehetséges okait, egyben a megoldási lehetőségeket keresve. Összességében a cél a gyakorlatban előforduló hibák feltárása, okainak keresése, javaslat a megelőzésére, a tanulságok levonása volt. A preanalitikai hibák megelőzésében fontos eszköz az indikátorok helyes használata, melyeknek segítségével csökkenthető a nemkívánatos események gyakorisága, valamint erősíti a megelőző szemléletű munkakultúrát. Mindkét indikátor érzékenyen jelzi a preanalitikai folyamatok pontosságát, mely rendszeres ellenőrzéssel, oktatással, kommunikációval jól karbantartható.