A multirezisztens kórokozók jelentőségének és kockázatainak elemzéses módszerrel történő vizsgálata a betegbiztonság aspektusából - Restásné Fogarasi Emese (2020)
A multirezisztens kórokozók (MRK) kialakulásában alapvető szerepet játszik a helytelen antibiotikum alkalmazás, melynek következtében kialakulnak, és szelekciós előnyhöz jutnak a rezisztens kórokozók, a fertőzések terjedésében pedig döntő fontosságú az infekciókontroll előírások hiányos betartása. Az antimikrobiális rezisztenciával rendelkező (AMR) baktériumok okozta fertőzések évente mintegy 33 000 halálesetet okoznak az Európai Unió országaiban. A CDC becslése szerint az Egyesült Államokban több mint 2 millió ember betegedett meg évente emiatt és ennek eredményeképpen legalább 23 000 halálesetet okozott. 2019 évben a WHO prioritásai között az első három helyen a klímaváltozás, az új influenza pandémia, és az AMR kórokozó okozta fertőzések álltak. Mindezekből látható, hogy az AMR kórokozók és az általuk okozott fertőzések jelentős betegbiztonsági kockázatot jelentenek. Vizsgálatomban, összegyűjtöttem és elemeztem, a kórházunkban előfordult MRK fertőzésekkel kapcsolatos adatokat. Kutatásom során, elsőként az Európai Pont- Prevalencia Vizsgálat kórházunkra vonatkozó eredményeinek áttekintésével, elemzésével kezdtem, majd a 2015-2019 közötti időtartamban bejelentett multirezisztens kórokozók és az általuk okozott nosocomiális fertőzések előfordulási arányát vizsgáltam meg, rövid esetismertetésekkel kiegészítve. Ezután a MEES 2.0., infekciókontrollra vonatkozó standardjai alapján, belső auditot végeztünk, majd a további vizsgálatokhoz betegbiztonsági elemzési módszereket alkalmaztam. A kézfertőtlenítés az MRK terjedésének megelőzésére szolgáló legfontosabb módszer, így a kézhigiénés indikátorok elemzésével folytattam a vizsgálatot. Ezt követően a feltárt eltérések gyökér okának meghatározásához, a multirezisztens kórokozók és a kézhigiéné vonatkozásában gyökér- ok kutatást, majd elemzést végeztem, az okok elhárításához szükséges teendők sorrendjének meghatározása a prioritási mátrix alapján készült el. Ezt követően a stakeholderek és az erőtér elemzését végeztem el. A változtatások bevezetését, mindkét területre vonatkozóan, a 8 lépéses Kotter modell segítségével terveztem meg.