A magyar lakosság egészségi állapota,prevenciós lehetőségei,a magyar egészségügy helyzete nemzetközi összehasonlításban. Az egészségügyi dolgozók egészségi állapotára vonatkozó interjúk statisztikai elemzése és javaslatok. - Szalayné Halász Orsolya (2020)
A szakdolgozatomban prezentálom az egészségügy helyzetét Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.Párhuzamot vonok a magyar és a visegrádi országok egészségmutatóival. A dolgozatomban bemutatom Magyarország a visegrádi országokhoz, valamint Ausztriához és az Európai Unió átlagához viszonyított helyzetét. Ábrázolom és értékelem az elmúlt 15-20 év során bekövetkezett változások irányát és mértékét. A visszatekintés világosabb képet ad arról, hogy az elmúlt néhány évben az egészségügyben mely területeken sikerült előre lépni és hol nőtt az összehasonlított országokhoz képest a lemaradásunk. Szemléltetem a magyar lakosság egészségi állapotát, a népegészségügyi illetve prevenciós prioritások tükrében. Esettanulmányt készítek az egészségügyi dolgozók körében strukturált mély interjú technikai módszerével. Továbbá vizsgálom azt, hogy a megelőzés fontossága mennyire tudatosult az általam megkérdezett egyénekben. Ezen belül arra keresem a választ, hogy az egészségnyereség és az egészségügyi szolgáltatás révén elért életesély életévekben kifejezhető-e. Továbbá tanulmányozom azt, hogy egy konkrét ember egészségi állapotát a külső és a belső környezeti tényezőkön kívül a társadalmi környezet, az intézmények különös tekintettel az egészségügyi ellátás és az egyén egészségmagatartása meghatározza-e. Vizsgálom, azt hogy az egészségtudatos élet kialakításában kiemelkedő szerepe van-e a megelőzésnek. Illetve feltérképezem, hogy a prevenció fontossága tudatosult-e az egyénekben a betegségek korai felismerésével kapcsolatban. A megelőzésnek és az időben elvégzett szűrővizsgálatoknak kiemelkedő szerepe van a lakosság egészségügyi állapotának jobbá tételében és a betegségek korai felismerésében. A dolgozatomban ismertetem az általam megvalósítani szándékozó egészségügyi szűrővizsgálatokat Ajka és kistérségében. A hazai népegészségügyi kommunikációnak elengedhetetlen szerepe van a lakosság egészségi állapotának javításában.