Síturizmus Ausztriában és Magyarországon - Zsákai Lilla Éva (2020)
Az aktív turizmus egy jelentős része a síturizmus, amely Ausztria területén eddig is meghatározó és világszínvonalú volt, az utóbbi években még többet változott a turizmus rohamos fejlődésének következtében. Új célcsoportok jelentek meg, új igényekkel melynek hatására szükségessé vált az Alpok síturizmusának átalakítása. A síelés hazai kedvelőinek, akik a két ország határától távolabbi régiókban laknak, sem kell azonban lemondaniuk erről az élményről, sőt a jövőben akár Magyarországon is nagyobb szerepet kaphat a turizmus ezen ága. A záródolgozat célja a hazai és osztrák síturisztikai helyzet elemzése, amelyet az átfogóbb kép érdekében a történelmi szempontok alapján mutat be a dolgozat, illetve a magyarok utazási szokásainak vizsgálata a síturizmusra vonatkozóan. A kutatás során vizsgálat tárgyát képezte, hogy a két térségben, hogy alakult ki a sportturizmus ezen ága, hogyan érte el mai formáját, valamint milyen fejlesztések várhatóak a közeljövőben. Hosszútávú előrejelzések szerint a mérsékelt övben kizárólag a magashegységekben lehet majd sízni, ezt tehát fontos figyelembe venni, amikor a síelés jövőjéről beszélünk. Jelen záródolgozat kitér az éghajlat változás okozta lehetséges globális problémákra a téli turizmus jövőjében. A síturizmus helyzete a két országban jelentősen eltér egymástól, amelyben a földrajzi és gazdasági adottságok mellett számos más tényező is szerepet játszik, mint például az egyének társadalmi szokásai. A kérdőíves megkérdezés elemzésében megismerhetjük a résztvevőinek az utazási trendjeit a síturizmust illetően, valamint az igényeit az ellátással és a szolgáltatásokkal kapcsolatosan. A kutatás eredményeképpen megállapítható, hogy a két ország síturizmusának az összehasonlítása az előzőek miatt nem tehető meg.