Öko-és lovasturisztikai tábor komplex tervezete - Pintér Blanka (2020)
A záródolgozatom célja egy, az öko- és lovasturizmus sajátosságait ötvöző tábor megszervezése kisiskolások számára. A tábor célcsoportja olyan gyermekek, akiket érdekelnek ezek a területek és az ezekkel kapcsolatos különböző foglalkozásokat, feladatokat is szívesen elvégzi. A tábor programját a lovas-és ökoturizmussal összekapcsolható foglalkozások jellemzik, amiket különböző csapatépítő és egyéb játékokkal egészítek ki. Ezzel a táborszervezéssel célként tűztem ki a gyermekek környezeti nevelését, a Fertő-Hanság Nemzeti Park élővilágának és sajátosságainak megismerésével. Másik célom a lovaglás népszerűsítése és a lovak ápolásának elméleti oktatása. Mindkét képzést gyakorlatba is ültetjük majd tanulmányi kirándulásokkal és élménytúrákkal, valamint lovaglással. Mind a programok, mind a foglalkozások szorosan kapcsolódnak az Fertő-parti Lovasklub Egyesület -ahol a szakmai gyakorlatomat töltöttem- céljaihoz, nem eltérve azoktól, a már kialakult vonalaktól és kiépített rendszerektől, amiket nyújt. Figyelembe véve a különböző turizmusformákat, ezek alapján határozom meg a tábor alapjait és következtetek a predesztinálható eredményekre és egyéb következményekre. A program elkészülte és a gyakorlatom letöltése után arra a megállapításra jutottam, hogy megfelelően választottam ki a témát és a feldolgozás módszerét. A Fertő-parti Lovasklub Egyesület arculatához és elveihez híven sikerült egy olyan tábor tervezetét elkészítenem, ami remélhetőleg a résztvevők számára felejthetetlen és rendkívül hasznos lesz. A tábor szervezésével párhuzamosan egy pályázatot is elkészítettem, költség- és szakmai projekt tervvel, melyhez a Bethlen Gábor Alap pályázati dokumentumsablonjait használtam. A pályázat alapja egy olyan tematikus tábor megszervezése, melyet határontúli magyar iskolások bevonásával valósítunk meg, ezzel is segítve a kapcsolatépítést, egymás hagyományainak, értékeinek megismerését.