Beszerzés a STYL Fashion Kft.-nél - Diffell Christopher (2020)
A STYL Szombathely egyik legnagyobb felsőruházat gyártással foglalkozó ruha-ipari vállalkozása, amely az 1950-es évek óta folytatja tevékenységét. A dolgozat célja, hogy átfogó képet adjon a STYL Fashion Ruhaipari Kft. logisztikai tevékenységéről, azon belül részletesen foglalkozva a beszerzéssel, valamint, hogy olyan javaslatokat fogalmaz-zon meg különböző területekre, amelyek a cég hatékonyságát növelhetik. A logisztikai tevékenység vizsgálatát a STYL Fashion logisztikai folyamatain, be-szerzési hierarchiáján és raktározási rendszerén keresztül közelítettem meg. A logisztikai folyamatokat beszerzéstől szállítás öt külön részre osztottam fel és részletesen elemeztem a különböző szakaszok munkafolyamatait. A raktározásnál a logisztikai folyamatban való pozíciójuk alapján megkülönböztettem az alapanyagraktárt és a készáruraktárt. A beszerzé-si hierarchia tekintetében a munkaköröket földrajzi kategorizálás alapján elkülönítettem belföldi és külföldi beszerzésre. A dolgozat fő témaköre a STYL beszerzési tevékenységének elemzése az alap-anyagrendelési folyamaton, alapanyagokon, beszállítókon és a beszerzéshez kapcsolódó költségeken keresztül. Kutatásom során megállapítottam, hogy a folyamat a rendelés típu-sának meghatározásával kezdődik és ez alapján történik az alapanyagbeszerzés és a beszál-lító kiválasztása. A beszerzendő alapanyagokat három fő csoportra osztottam, felső szöve-tekre dizájnkellékekre és technikai kellékekre. A beszállítók köre nagyrészt magyar, olasz, német, belga és osztrák cégekből tevődik össze. A beszerzéshez kapcsolódó költségkategó-riák az infrastrukturális költségek, alapanyag költsége, logisztikai költségek és a maradék anyagok kezelésének költsége. A beszerzés további elengedhetetlen része a hiánykezelés-sel kapcsolatos feladatok elvégzése, ahol a leggyakoribb problémák a beszállításkor, disz-ponáláskor, kiszereléskor jelentkező hiányok. A hatékonyság növelésére megfogalmazott javaslataimat a különböző területen el-ért hatásaik alapján csoportosítottam. Ilyen megoldások az emberi erőforrás területén a rak-tári és a termelési munka hatékonyabbá tétele fix emberek leváltásával és a beszerzők és a beszállítói kör csökkentése. Az informatikai megoldások közé tartozik a cikktörzs szűkíté-se, a szállítási tevékenység kiszervezése és az új kondíciókkal való megállapodás.