A HR szerepe a leépítésben, a Galambos Cégcsoport példáján keresztül - Járási Eszter (2020)
Záródolgozatom témája a humán erőforrás menedzsment szakterület munkásságát is nagymértékben érintő létszámleépítés, melyet a Galambos Cégcsoport példáján keresztül mutatok be. Ez érzelmileg és fizikálisan is leterhelő feladatokat von maga után, de ezektől függetlenül, egy nagyon fontos téma, hiszen a vezetők, valamint a HR szakemberek figyelme elkerülheti az esetleges buktatókat, melyeket bizony muszáj figyelembe venni a szervezeti célok, s céglétszám meghatározása során. Mit kell tudni a vállalkozásokról, szervezeti felépítésükről, s a HR tevékenységeiről? Egyenértékű-e az a két fogalom, hogy létszámleépítés és elbocsátás? Milyen döntéseket hoznak a vezetők, ha szervezeti átalakításra, létszámcsökkentésre szorul a cég? Hogy hat ez a munkahelyi légkörre, a humán erőforrás részleg dolgozóinak munkájára? Hogy éli meg ezt egy vezető? Van-e kézenfekvő megoldás a probléma orvosolására? Beadandóm első felében a felsorolt kérdéseknek megválaszolásával foglalkoztam. Dolgozatom folytatásaként a szakmai gyakorlatom során megismert, száz százalékban magyar tulajdonban lévő vállalkozást, a Galambos Cégcsoportot mutatom be. 2019-ben a céget nagy csapásként érte a szükségessé vált szervezeti átalakulás. Dolgozatom célja a cégcsoport tagjainak, struktúrájának és a HR részleg felépítésének, tevékenységeinek, s létszámleépítésből adódó feladatainak megismerése és ismertetése. Írok az említett változásról, s ennek következményeiről is. Primer kutatásként Galambos Tamással, a cég ügyvezető igazgatójával készített interjúm szolgál. Ennek során megtudhattam, hogy mi volt a kiváltó ok, hogyan zajlott a szervezeti átalakítás, eredményesnek bizonyult-e, s ami nagyon elgondolkodtató volt még a számomra: milyen volt az érzelmi vonzata? Végül ismertetem a tapasztalataimat, észrevételeimet. Konklúzióként azt a következtetést vonom le, hogy a cég túl nagy kockázatot vállalt a partnercégek igényeinek kielégítése végett, s ha már így adódott, kár volt hanyagolni az outplacementet, azaz a gondoskodó létszámleépítést.