A Magyarországi nyaralóhajó program kiszolgálási színvonalának vizsgálata - Csalogány Cintia (2020)
A dolgozat témája a Magyarországon újdonságnak számító Nyaralóhajó Program bemutatása, amely a MAHART Zrt. 2020-ban induló nagyszabású, új projektje. A záródolgozat célja a program adottságainak, a hajóknak és az útvonalakkal kapcsolatos információknak, lehetőségeknek, továbbá a kiszolgálási színvonalnak a vizsgálata és elemzése. A kiszolgálási színvonal elméleti hátterének bemutatása után, a programmal kapcsolatos elemeinek ismertetése és kérdőíves felmérés segítségével elemzése történik, majd a benne rejlő további lehetőségek feltárása. A COVID-19 vírus hatásaként a programot nem sikerült áprilisban elindítani, így a felmérésben csak a kiszolgáló oldal véleménye látszik. A kutatás a hajókkal, hajóutakkal és programokkal kapcsolatos kritériumokat vizsgálta a munkavállalói oldalról, tehát kilenc fő meglátásait tükrözik a kapott eredmények. A kiszolgálási színvonal vizsgálata három szakaszra osztottan történt: a színvonal szakirodalom által megadott csoportosítására és mérésére, a hajó kritériumokkal kapcsolatos felmérésre és a fogyasztói elégedettség elemzésére. Az első szakaszban a szakirodalom által megadott ismérvek alapján került kiértékelésre a Nyaralóhajó Program, majd mérési alapelveknek megfelelően további vizsgálatok kerültek elvégzésre. A kutatás második szakasza a hajók és a program véleményezésével kapcsolatos felmérés, mely a pozitív megítélést és a hiányosságok feltárását eredményezte. Végül az elégedettségméréssel kapcsolatosan olyan javallatok kerültek megfogalmazásra, amelyek használatával és kiértékelésével a későbbiekben növelhető a kiszolgálási színvonal. Ilyen ajánlás volt az utazás lezárását követő személyes kapcsolattartás a vendégekkel. A kutatásból látható, hogy a munkavállalók nem tudnak annyira objektív véleményeket kialakítani, mint amilyenek a vendégektől várhatóak lesznek, így célom a tőlem függetlenül elmaradt kutatás kivitelezése is. A kiszolgálási színvonal egyszeri feltérképezése természetesen nem elegendő. Fontos a kapott eredmények gyakorlatban történő alkalmazása, a vevői elégedettség folyamatos mérése és javítása a kapcsolódó költségek racionális szinten tartása mellett. Hosszú távon a magas kiszolgálási színvonal jelentheti azt a versenyelőnyt, amivel piacvezető maradhat, vagy azzá válhat egy szolgáltatást nyújtó vállalkozás.