Uniós projekt megvalósulása a fertődi Esterházy- kastélyban - Fábiánkovits Gergely Péter (2020)
A záródolgozat témája a NYDOP–2.1.1/B–09–2F–2010–0002 azonosítójú pályázat bemutatá-sa. Az esettanulmány a 2011 és 2013 között megújult fertődi Esterházy kastély projektdoku-mentációját feldolgozva készült. Bemutatja a főbb kivitelezéseket. A dolgozatban kiemelkedő szerepet kapott a kutatási tevékenység. Kérdőíves lekérdezés során a kastélyt látogató turisták elégedettségét mértem fel a szolgáltatásokkal, a belépőjegyek és az alkalmazottak magatartására vonatkozóan. A primer kutatás során a látogatói statisztika elemzésében a turizmus, kulturális turizmus ciklikusságát is be kívántam mutatni, ábrákkal szemléltettem az időszakok közötti látogatószám eltérést. Egy kastély felújítása során nélkülözhetetlen a történészeti támogatás. A rekonstrukciós munkák során a termek eredeti belsőépítészeti struktúráját kívánták visszaadni. Az erre vonat-kozó jogszabályok is említésre kerülnek a záródolgozatban, a műemlékvédelem témakörében. Az esettanulmány és a projekt megvalósítása majd lezárása között jelentős időbeli elha-tárolódás van, ennek okán egy jelenleg a szervezetben zajló projekttel kapcsolatban készítet-tem mélyinterjút Vadász Zoltánnal, a nagycenki divízió vezetővel. A turizmus folyamatosan fejlődik, az emberek igényei napról napra változnak, előre nem látható gazdasági következmények, olyan az iparágat érintő befolyásolások lépnek életbe, amellyel az érintett szervezeteknek lépést kell tartaniuk fennmaradásuk érdekében. Az Eszter-háza Központ minden lehetőséggel él annak érdekében, hogy a szolgáltatásait a jelenkornak megfelelő technológiával lássa el és adja át azt az örökséget, amely segítségével a látogatók személyes kultúrájukban el tudnak helyezni.