A projektsiker értelmezése a MAHART Zrt. Nyaralóhajó Programjának példája - Környey Dávid (2020)
A dolgozat a MAHART Magyar Hajózási Zrt. Nyaralóhajó Programját mutatja be mind a szervezeti, mind a működési oldalról. A tanulmány áttekintése alatt betekintést nyerhet az olvasó egy állami cég sikeresség elemzésébe, emellett pedig egy új turisztikai ágazat kialakulásának születésébe. Mivel a Nyaralóhajó Program egy állami beruházás, így előzetesen kellett hozzá készíteni egy hatástanulmányt, illetve, számos kormányrendelet és törvénymódosítás kapcsolódik immáron a projekt nevéhez. Számomra sajnos nem bocsájtották megtekinthetővé a hatástanulmányt, így nem tudtam kikeresni a kormány által elvárt célokat ebből. Emiatt visszakellett keresnem egy 2017-es kormányelőterjesztésig, ami tartalmazta a kormány céljait, bár ezt csak folyó szövegként. Ezt a szöveget, a dolgozatomban is látható módon, konvertáltam át egy logikai keretmátrixba. Ebből a mátrixból kivehető tehát, hogy milyen elsődleges és egyéb céljai voltak a kormánynak. Mivel főbb céloknak a turisztika fellendítése a szezon meghosszabbítása, a Tisza menti települések támogatása, a fiatalok térségben maradásának segítése és a Tisza vízfelületének kihasználása lett kitűzve, így gondoltam a legjobb kutatási alanyok a térség szolgáltatói, az önkormányzatok és a régióban elő fiatalok. Előzetesen a kutatás ezt a három szegmenset célozta volna meg, de sajnos a koronavírus miatt nem volt lehetőségem a fiatalok megkérdezésére, így az önkormányzatok és a szolgáltatók állásfoglalása mellett a projektcsapat véleményét kértem ki ezzel pedig egy új kutatási lehetőség nyílt számomra, mivel magát a projektmenedzsmentet is értékeltethettem. A kutatásból kiderül, hogy a kormány elgondolása sok helyen megállja a helyét, viszont a fiatalok térségben maradásának kérdésköre sokakban kételyeket támaszt hiszen egy ilyen méretű projekt egyedül nem képes sikerességre vinni ezt a célt csak egy jó alapot tud adni neki. A projektmenedzsment értékelésénél figyelembe kellett venni, hogy a jelenlegi projektvezetésnek nehézkes dolga volt, hiszen 2017 óta megy a projekt és a mostani menedzsment 2019-ben állt csak fel. Sokan elégedettek a program koordinálásával, bár rengetegen jelezték, hogy a nehézkes kommunikáció nehezíti és lassítja a projekt feladatainak elvégzéséhez szükséges sebességet, így ebben a projektcsapat tagjainak fejlődnie kell majd. Emellett a projekt vezetésről kijelenthető, hogy jól kézben tartja és koordinálja a program résztvevőit.