Harveszteres fakitermelések vizsgálata a soproni hegyvidéken - Dudás Tamás (2020)
Vizsgálataim során magasan gépesített egészségügyi termelések elemzését végeztem. Kutatásom célja a különböző környezeti tényezők, gépkihasználtságra és teljesítményre gyakorolt hatásának meghatározása, valamint két különböző típusú harveszter összehasonlítása volt. A terepi adatfelvétel folyamatos időméréses módszerrel, 8 erdőrészletben történt, majd az eredmények kiértékelésére munkaidő-elemzést folytattam. A mérési eredményekből megállapítható, hogy a fakitermelések menetét leginkább befolyásoló tényezők a domborzati viszonyok, az állomány szerkezete és a kitermelt faegyedek méreti tulajdonságai voltak. A munkaidő-elemzés alapján, átlagos körülményeket feltételezve, a Ponsse Scorpion King harveszter várható teljesítménye lucfenyves állományok egészségügyi termelésében 19,1 m3/h, míg a Sampo Rosenlew HR46 típusú harveszter esetében 8,3 m3/h.