Az egészségturisztikai kínálat pozícionálása - Varga Vanessza (2020)
AZ EGÉSZSÉGTURISZTIKAI KÍNÁLAT POZÍCIONÁLÁSA Positioining of the health tourism supply „Ha létezik varázslat ezen a bolygón, egészen biztosan a vízben rejtőzik.”(Loren Eiseley) Évezredek óta használják a gyógyvizet betegségek gyógyítására. Már az ókori rómaiak is ismerték a gyógyvíz jótékony hatásait. Korunk társadalmi és életstílusbeli változásainak, il-letve a stresszel teli életnek köszönhetően egyre nagyobb az igény a feltöltődésre és a re-generálódásra, a hétköznapi életből való kiszakadásra. Magyarország a nemzetközileg elis-mert, hagyományos gyógyturisztikai desztinációk egyike, geológiai adottságai alapján a vi-lág ötödik legjelentősebbje. Hazánk évezredes fürdőkultúrával büszkélkedhet. Az ország 210 településén 225 turisztikailag jelentős fürdő található. Budapest már a modern turiz-mus 1930-as éveiben európai jelentőségű fürdővárosi ranggal rendelkezett. Fővárosunk az egyetlen olyan főváros világon, ahol közel 130 termálforrás található. A gyógyvizekben va-ló gazdagsága miatt az ország egyik legfontosabb vonzerejét az egészségturizmus képvise-li. Ausztria, Magyarországhoz hasonlóan az egészségturizmus szempontjából kiváló termé-szeti adottságokkal és jelentős múltú fürdőkultúrával rendelkezik. Diplomadolgozatom a magyar egészségturizmus helyzetét kívánja bemutatni a Nyu-gat-Dunántúli Régió valamint, Ausztria két keleti szövetségi tartománya, Burgenland és Stájerország összehasonlító elemzésén keresztül. A nemzetközi összehasonlítás célja, hogy segítsen rámutatni a fejlesztési irányokra és azokra a lehetőségekre, amelyekkel a magyar egészségturisztikai kínálat versenyképesebbé tehető. A dolgozat szakirodalmak és szakcik-kek feldolgozásával bemutatja a magyar és osztrák egészségturizmust, majd egy primer ku-tatáson alapuló elemzést ismertet. A két ország gyógyhelyei összehasonlító elemzés során kerülnek bemutatásra, amelyben a szálláshelyek, termálfürdők, egészségturisztikai szolgál-tatások és környékbeli attrakciók kerülnek a középpontba. Ezek alapján a gyógyhelyek kö-zötti különbségek is felsorolásra kerülnek. Végezetül pedig sor kerül a jövőbeli fejlesztési lehetőségek felvázolására.