A szombathelyi víztorony turisztikai célú hasznosítása - Bánhidi Bella (2020)
Szakdolgozatom témájául a szombathelyi víztorony turisztikai célú üzemeltetését válasz-tottam. Célom, hogy a tanulmányaim során szerzett tudás segítségével a gyakorlatban be-mutassam egy különleges újonnan piacra kerülő turisztikai központ létrehozásának mene-tét. A turizmus szerepe folyamatosan nő Magyarországon, Szombathelyen egyaránt. Az ajánlatok, lehetőségek száma végtelen és egyre nagyobb verseny alakul ki, tehát elen-gedhetetlen a minél eredményesebb kommunikáció. Tisztában kell lennünk azonban a fo-gyasztói igényekkel, szokásokkal, a trendek folyamatos változásával. Ezért először Szom-bathely turizmusának, szabadidő- eltöltésének szokásait vizsgáltam. Egy vállalkozás sikerességét nagyban befolyásolják a meghatározott céljai, marketing tevékenységei. Egy ilyen különleges megjelenésű műemlék jellegű épületnél kü-lönösen hangsúlyos a megfelelő megjelenés kialakítása a jellegzetes vonások meghagyása mellett. Ezután szükséges a környezeti tényezők elemzése, a szegmentumok kialakítása és a célcsoport meghatározása, majd a helyes piaci pozicionálás. A 7P-re kibővített marketing-mix elemeit ezen tényezők függvényében határoztam meg és dolgoztam ki minden egyes pontot a jövőben várható elképzelésekkel. Napjainkban a megfelelően alkalmazott marketing eszközök használata meghatározó szerepet töltenek be a vállalkozások sikerességében. Annak érdekében, hogy a szolgáltatók eleget tegyenek a folyamatosan növekvő elvárásoknak, és lépést tartsanak a versenytársak-kal, folyamatos fejlesztésekre és megújulásra van szükség.