Nők vezető pozícióban, karrier és család kapcsolata - Győre-Hess Viktória (2020)
A munkaerő-piaci verseny kiélezett napjainkban. A munkavállalók nem csupán a szakmai tapasztalatuk vagy a kvalifikációjuk alapján bíráltatnak, de jellemzően akarva akaratlanul az érvényben lévő nemi ideológiák alapján is. Ez az egyre magasabb pozíciók esetében fokozottan érvényes. A nem ideológiák alapján a férfi a családfenntartó, míg a nő a nevelő és háztartást vezető személy. Ezt tükrözik a hazai munkaerő-piaci trendek, mivel a gyermekek számának növekedésével a női munkavállalók foglalkoztatottsági rátája csökken, míg a férfiaké nem, vagy kisebb mértékben. A nők foglalkoztatottsága a gyermekek számának emelkedésével a magasan kvalifikált rétegben is csökkenő – ugyan kisebb mértékű – tendenciát mutat. Azonban napjaink önmegvalósítási hulláma a nőket is elért, akik a munka terén is sikerre vágynak és egyre többen töltenek be vezető pozíciót. Azonban az otthoni szerepek még nem követték le a változásokat, ezért jellemzően a nő végzi a család és háztartás körüli teendőket a munka mellett. Felmerül a kérdés, hogy vajon hogyan egyeztethető össze egy magas felelősséggel járó vezetői pozíció, valamint a munka végeztével a „második műszak”, az otthoni tevékenységek? Lehet-e mindkét fronton folyamatosan jól teljesíteni, vagy a vezető pozíciót betöltő nők inkább az egyik oldal felé húznak? Diplomadolgozatom központjában a fenti kérdésekre keresem a választ a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutatóintézetének Életünk fordulópontjai címet viselő, reprezentatív panelvizsgálat adatainak segítségével.