A versenyképesség tényezői és fejlesztésük lehetősége az egészségturizmusban Bükfürdőn. - Horváth Kornélia Zsanett (2020)
Bükfürdő a Magyarország egyik legismertebb gyógyfürdőjével rendelkező kisváros, családi vállalkozásunk színtere és lakóhelyem is egyben. A választás ennek okán történt. A dolgozatom célja megvizsgálni, hogy fürdővárosunk milyen versenyképességi pozícióval rendelkezik szűkebb és tágabb környezetében Magyarországon és a szomszédos Ausztria burgenlandi térségében. A jelen dokumentum szűkebb célkitűzése, hogy Bükfürdő turisztikai értékeit, potenciálját és helyzetét, az egyik régióbeli, versenytárs gyógyfürdővárossal, Sárvárral, va-lamint a Bükfürdőtől 13 km távolságra fekvő osztrák mezővárossal, Lutzmannsburggal hasonlítsam össze. Lutzmannsburg Sonnentherme nevű fürdője egy európai szinten is jegyzett minőségű családi fürdő, és a település az előző kettőhöz hasonló egészségturisz-tikai profilú település Burgenlandban. A két magyar fürdőváros szerves része a „Nyugat-Dunántúl Termálútnak”, Bükfürdő azonban ráadásként a Sopron-Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térség egyik olyan gyógyfürdője, melyet a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 is kiemelten kezel. Lutzmannsburg pedig a két magyar gyógyfürdőnek az egyik, földrajzilag legközelebb fekvő külföldi versenytársa. Az elemzésem célja, hogy bemutassam, hogy Bükfürdő milyen turisztikai versenyképességi adottságokkal rendelkezik, hogy láttassam, miként tud lenni a jövőben is az egészségturizmus egyik meghatározó helyszíne lenni továbbra is Magyarországon. Szakdolgozatom célja, hogy bemutassam és elemezzem Bükfürdő-Sárvár-Lutzmannsburg egészségturisztikai kínálatát, a versenyképességet befolyásoló tényezőket és a jelenlegi versenyképességi helyzetet, a kapcsolódó állapotokat, jellemzőket. A dolgozatomban felvázolom Bükfürdő, Sárvár és Lutzmannsburg fejlődését egy múltból a jelenbe ívelő képzeletbeli utazással, melyben beszámolok többek között a geológiai adottságaikról, földrajzi helyzetükről, történelmükről, turisztikai infrastruktúrájukról valamint a szuprastruktúrájukról is. A következő részben a három fürdőváros a rendelkezésemre álló turisztikai mutatók tükrében kerül górcső alá, melyet a témához szakirodalmi anyagokkal támasztok alá, valamint a saját vállalkozásunkban történt kérdőíves kutatás eredményeit kívánom elemezni, bemutatni, valamint a helyi TDM szervezet vezetőjével készült mélyinterjú kapcsán szerzett információkat megosztani. A célom tehát összességében a három fürdőváros összehasonlítása alapján egy szakmai turisztikai helyzetértékelés.