Magyarország logisztikai helyzete az Európai Unióban - Hegedüs Nikolett (2020)
Egy ország gazdasági életében releváns szerepet töltenek be a logisztikai központok. A logisztikai szolgáltató központok hozzájárulnak a disztribúció hatékonyságának növeléséhez az innováció kiterjesztéséhez és a különböző nemzeti kultúrák határokon túli megismeréséhez. A logisztikai klaszterek hatékony működésében az ellátási lánc menedzsmentje igényel nagy figyelmet annak érdekében, hogy versenyképes legyen. A logisztika, mint a vállaltirányítás egyik fő összetevője, az értékalkotásért felel, amely a vállalatok számára versenyelőnyt jelent a hazai valamint a külföldi piacokon. Az Európai Uniós kapcsolat pedig egy lehetőséget jelent az ország gazdaságának magasabb szintre emelésében. „Minden korosztálynak kötelessége, hogy javítsa a jelenbeli és jövőbeli európai nemzedék sorsát, hogy törekedjék a folyamatosan ígért béke, haladás és jólét megteremtésére. Nekünk, európaiaknak napról napra egyre több kihívással kell szembenéznünk. Ahhoz, hogy Európa virágozhassék, a tagállamok együttműködésére van szükség. Szilárd meggyőződésem, hogy az egységben találhatjuk meg ezt az erőt, amely európai életmódunk megőrzéséhez, bolygónk megvéséséhez és globális befolyásunk megtartásához szükséges. „1 Az Európai Unió mindennapi életünk része, benne élünk mozgunk és vagyunk. Évtizedek óta az integráció által megalkotott döntések, szabályok és irányelvek határozzák meg mind az integráció állampolgárai mind szervezetei, mind kormányai számára a helyes „működési módot”. Magyarország 2004. május 1-től élvezheti az Európai Unió által nyújtotta jogokat, és köteles az Uniós jogszabályoknak maradéktalanul eleget tenni fennállása folyamán. Az Uniós csatlakozás révén egy nagy család tagjává váltunk, s ezáltal társadalmilag és gazdaságilag is hatalmas volumenű fejlődést demonstrálhatott az ország, bebizonyítva ezzel, hogy igen is ő is stabil tagja az Uniós Közösségnek. Az Európai Unió és Magyarország kapcsolatán belül a csatlakozás utáni hatásokat, eredményeket kívánom kihangsúlyozni elsősorban a külkereskedelem- logisztika területét érintve. Kiemelkedő elemnek tartom azoknak a tényezőknek a bemutatását, melyek az ország javára váltak, és azt, hogy mi minden lehet a térség segítségére, ahhoz, hogy még inkább innovatívabb, fejlődőképes legyen. 1 Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke