A Budakeszi Vadaspark 15 éves fejlesztési terve - Bereznai László Péter (2020)
A Budakeszi Vadaspark számos problémával küzd, melynek fő forrása, hogy a rossz kezelés miatt a faállomány elöregedett, magas számban vannak a területen beteg, balesetveszélyes fák. Emiatt sok fát ki kellett vágni, illetve rajtuk koronaalakítást kellett végezni. Jelentős problémák vannak a területen jelenleg, mind a talaj állapota, mind a záródás kritikus szint alá csökkenése miatt! Diplomamunkámban, ezért a fák állapotát vizsgáltam különböző módszerekkel, mint a Fakoppos vizsgálat és a szemrevételezés. A mérési adatokat térképen rögzítettem, illetve jelenítettem meg. Vizsgálataim alapján megterveztem a terület balesetveszély mentessé tételét, valamint a vizsgált fákon a szükséges beavatkozásokat. Emellett kerestem egy hosszútávú megoldást a Budakeszi Vadaspark számára. A problémák megoldására, 2 eljárást dolgoztam ki. Az egyik egy speciális erdőfelújítási módszer, mellyel megteremthető a folyamatos erdőborítás a területen. Így hosszú távra megoldódnak a fent említett problémák. Az általam kidolgozott felújítási módot, a Vadaspark igényeinek megfelelően és különleges funkciójára tekintettel készítettem. Kidolgoztam, egy másik eljárást is. Ennek lényege, hogy a Vadaspark területének kibővítésével, és részterületek pihentetésével, megoldható a felújítás, és lehetőség van az erdő és a talaj regenerálódására.