UAV-val készített légifényképek erdészeti alkalmazhatóságának vizsgálata - Csizmadia Krisztina (2020)
Dolgozatomban az UAV-k erdészeti alkalmazhatóságát vizsgáltam a Soproni-hegységben, a Sopron 100N erdőrészletben. Különböző UAV-kkal, különböző repülési tervek alapján légifénykép-sorozatokat készítettem, lombos és lombtalan állapotban. Az elkészült képeket digitális sztereofotogrammetriai módszerekkel feldolgoztam, ezáltal különböző felületmodelleket és ortofotókat állítottam elő. A felületmodellekből normalizált Borított Felszínmodelleket (nBFM) készítettem, amelyek alapján meghatároztam az egyes fák magasságát, manuális és automatikus módszerekkel is. Az így meghatározott adatokat terepi magasságmérésekkel vetettem össze. Külön vizsgáltam még a lombtalan felvételekből előállítható domborzatmodell pontosságát is. Valamint kísérletet tettem a koronavetületek és a mellmagassági átmérő közötti összefüggések feltárására is. Az elért pontosságok tekintetében a DJI Matrice 600 Pro UAV felvételei alapján kaptuk a legjobb eredményeket. A manuális famagasság mérés során 81%-os R2 értéket kaptam, míg az automatikus módszer ennél pontatlanabb eredményhez vezetett, itt csak 61%-os R2 értéket kaptam.