Kihívások és tendenciák a logisztikában – múlt, jelen és jövő - Balogh Richárd (2020)
Szakdolgozatomban a koronavírus-járvány által sújtott gazdaság, azon belül is az egyik legjobban érintett szegmens, mégpedig a logisztika kihívásaival foglalkozom. Teszem ezt visszanyúlva az ókorig, végigkövetve a történelem fontosabb logisztikával kapcsolatos eseményeit, végül eljutva a jelen korig, ahol a mai logisztika elméleti megalapozása után rátérek a koronavírus-járvány által folyamatosan változó intézkedések hatásaira a logisztikai iparágra, konkrét vállalatok tevékenységeinek kényszerű megváltoztatását is vizsgálva. A globalizált gazdaságnak köszönhetően az ellátási láncokban felmerülő problémák alapjaiban rengették meg a logisztikai iparágat, és a hírekben sokat hallott autógyártók és légitársaságok bevételkiesései és pénzügyi problémái, bejelentett elbocsátásaik és a jövőre vonatkozó bizonytalanságuk mind-mind a logisztikával kapcsolatba hozhatóak, emiatt egy kifejezetten aktuális témakört sikerült választani. Jelenleg a koronavírus-járvány hatásait a saját bőrünkön érzékeljük, folyamatosan érkeznek új hírek és jelentések arról, hogy milyen rendelkezéseket hoznak politikusok, cégvezetők és egyéb szakemberek a járvány megfékezése és a görbe ellaposítása érdekében. A szakdolgozatom bemutatja ezen intézkedések hatásait a gazdaságra, különös tekintettel a logisztikára, ezenkívül bizonyos nagyobb cégek reakcióját, illetve az esetlege-sen előre látható komolyabb változtatásokat, amiket ennek a járványnak a számlájára ír-hatunk majd. Szakemberek szerint a negyedik ipari forradalom küszöbén állunk, amelyet Ipar 4.0, külön a logisztikára kifejezve pedig Logisztika 4.0 címkével illetnek. Dolgozatom-ban összefoglalom az ezzel kapcsolatos főbb tendenciákat, alapvető fontosságú technológiai feltételeket és megoldásokat. Különösen fontos ez a téma, hiszen ugyan az átalakulás lassú és nem egyik napról a másikra változik meg körülöttünk minden, de tudva azt, hogy az ipari forradalom mindig alapvető és elemi változásokat hozott a gazdasági világ, azon keresztül pedig az emberek mindennapi életére is, hasznos lehet tudni azt, hogy milyen megoldások és milyen technológiák fogják a jövő gyárainak, a jövő közlekedésének, illetve bizonyos fokig a jövő háztartásainak is az alapját képzeni. Hiszen ma evidensnek tűnik, hogy van otthon elektromosság és bármikor elérjük az okostelefonunkon például az S&P 500 Index árfolyamát, az autónkban pedig a beépített navigációs rendszernek köszönhetően például rögtön tudjuk az útvonalat módosítani, ha előttünk egy baleset történt, de a korábbi ipari forradalmak nevezett technikai fejlődések nélkül ezek sem léteznének, így várható, hogy évek múltán a mindennapi életünk egy újabb szintre lép a technológiai fejlettséget illetően. Szakdolgozatomban a logisztikára fókuszált történelmi múlt, a folyamatosan változó és krízisben lévő jelen, illetve az előttünk álló, kifürkészhetetlen, de már bizonyos szinten előrejelezhető jövő fog egy egységet alkotni.