Természetközeli erdőgazdálkodás lehetőségei a Hajdúhadház 7/N erdőrészletben - Nagy Sándor (2020)
Az alföldi őshonos elegyes kocsányos tölgyeseknek kiemelt szerepe van, mert ezen állományok területe csökkenő tendenciát mutat, pedig komoly gazdasági és természetvédelmi értékkel rendelkeznek. A természetközeli erdőgazdálkodásra való áttérés egyik kísérletében a Hajdúhadház 7/N erdőrészlet teljes faállománybecslését és a természetes újulatra alapozó erdőfelújítási eljárást vizsgáltam. Minden lékben a középpontban és az égtájak szerint 1-1 mintavételi pontot vettem fel a lékek kis mérete miatt. A lékekben azt tapasztaltam, hogy az újulatápolási munkák kihagyása az adventív fajok eluralkodását vonja maga után, ezért a megjelenő őshonos fafajok újulata nem tud nőni az árnyékolás miatt. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a lékeknek ÉK-DNY-i tájolásúnak kell lennie és a területüknek pedig 0,1-0,2 ha-nak. Ezeket az erdőművelési eljárásokat szem előtt tartva egy elegyes, több szintes, többkorú természetszerű erdőállomány alakítható ki.