A CO-OP Vasvár Kft. marketing tevékenységének bemutatása - Hosszú Alexandra (2015)
Záródolgozatomban a vasvári CO-OP Kft. Marketing tevékenységét és annak fejlesztési lehetőségeit vizsgáltam. Témám választását elsősorban személyes érintettségem indokolta. Kutatásaim célja az volt, hogy feltérképezzem a Coop Élelmiszer hálózat helyzetét a piacon, megvizsgáljam, hogy a konkurens vállalatokhoz képest miben erősebb vagy ép-pen miben gyengébb. Az általam gyengébbnek tartott részekre megoldásokat kerestem, amelyekkel növelhetem előnyét a meglévő piaci versenyhelyzetben. Első lépésként be kellett mutatnom a céget, hogy hogyan is néz ki egy élelmiszer láncolat, majd piaci helyzetét vizsgáltam mind külső és belső szempontból is. Itt már elő-térbe kerültek az esetleges gyengeségek, illetve veszélyek. Második lépésben-általánosságokban ismertettem az értékesítés és értékesítés ösz-tönzés alapfeladatát, lépéseit, és megvizsgáltam, hogy a cégen belül ezek a lépések meny-nyire vannak jelen, illetve milyen formái teljesülnek. Harmadik lépésként a kutatásaimat ismertettem, amelyekkel próbáltam alátámasz-tani a hipotéziseimet. A mélyinterjúval, amelyet az ügyvezető igazgatóval végeztem és a kérdőívemmel, amivel a sajátmárkás termékek ismeretségét és minőségét térképeztem fel a vásárlók körében. Összességét tekintve a Coop láncolat egy jól működő barátságos és vevőközpontú cég, ahol igyekeznek a technológiával együtt fejlődni, a partnereik igényeit maximálisan kielégíteni és nem utolsó sorban a dolgozóinak a megfelelő munkahelyi légkört megterem-teni.