A Provertha Electronic Components Zrt. logisztikai elemzése, logisztikai költségcsökkentő eljárások - Horváth Klaudia (2020)
A logisztika tevékenysége a XXI. században már túlnyúlik a cég határain, a beszerzéstől a vállalaton belüli logisztikai tevékenységeken át a kiszállításig tart, határai nehezen meg-húzhatók, más szakterületekkel összemosódnak. Ma már elengedhetetlen, hogy egy vállalkozás folyamatosan fejlesszen, hiszen a technika és az informatika eddig még soha nem látott ütemben fejlődik. Az a vállalkozás, amely nem tart lépést a technikai fejlődéssel, annak versenyképessége csökken és ezzel könnyedén elveszítheti a vevőit is. A kis- és középvállalkozásoknak részben ezért is olyan nehéz felvenni a versenyt a multinacionális és transznacionális vállalatokkal. Korábban a logisztika fő célja a költségcsökkentés, az értékesítés támogatása, a ve-vők kiszolgálása volt. Korunk vevője már nem csak terméket vásárol, hanem a termékekhez kapcsolt hozzáadott értéket is. A hozzáadott értékek körébe pedig a logisztika bizonyos elemei is beletartoznak. A dolgozat célja a Provertha Electronic Components Zrt. logisztikai elemzése, és költségcsökkentő eljárásainak vizsgálata. A Provertha Zrt. egy több évtizedes múlttal ren-delkező, elektromos alkatrészeket gyártó középvállalat, kiforrott elképzelésekkel, a tech-nika adta lehetőségek kihasználásával. A dolgozatban egy rövid elméleti áttekintést köve-tően a Provertha Electronic Components Zrt. tevékenységeinek és termékeinek, valamint szolgáltatásainak szervezeti működésének és logisztikai folyamatainak bemutatása követ-kezik. A logisztika területén belül az anyagbeszerzés, a termeléstervezés, a vevői megren-delések, a raktári folyamatok, a szállítmányozás, a készletezés, a költségcsökkentési eljá-rások illetve a jövőbeni fejlesztésekre vonatkozó javaslatok kerültek kifejtésre. A javaslatok a következők: készletek csökkentése a „just in time” elv követésével, a fel nem használt készletek eladásával, vagy más termékekbe való beépítésével. Szállítmá-nyozási területen költségcsökkentés elérése a saját flotta használatán, a szállítmányozás tí-pusának helyes megválasztásán, a szállítmányozó cégek versenyeztetésén, a csomagolási módszer helyes megválasztásán, a kombinált és összekapcsolt fuvarozáson keresztül. Az összes logisztikai költségre vonatkozó költségcsökkentő eljárási javaslat pedig a Lean szemléletmód bevezetése.