Innováció a Szociális ágazatban - Intézményi férőhelykiváltás Vas megyében - Szivák Mónika (2020)
A dolgozat célja, hogy bemutassa a szociális ellátás, azon belül is a tartós bentlakásos intézményi elhelyezés múltját jelenét és jövőjét. Megvizsgálásra kerül a nemzetközi és a magyarországi szociális ellátás fejlődése továbbá a szociális védelemre fordított kiadások. Összehasonlítom Magyarország e célra költött forintjait más ország szociális védekezésre fordított kiadásainak mértékével. Be-mutatásra kerül a tartós bentlakásos szociális intézmények állami fenntartója és intézményrendszere. Bemutatásra és megvizsgálásra kerül az állami fenntartó Vas megyei Ki-rendeltsége által végzett projektmegvalósítása, projekt tevékenysége. Négy európai uniós projekt bemutatása kapcsán betekintést nyerhetünk, hogy hogy élnek azok az embertársaink, akik intézményi keretek között leltek otthonra és hogy hogyan alakul át az őket érintő szociális ellátás. Megvizsgálásra kerül a projekteket érintő általános probléma és hogy létezik e olyan módszer melynek segítségével a projektmegvalósítás kockázata csökkenthető. A támogatott laktatás működéséhez működési költségtervező kerül összeállításra, melynek segítségével az egyes házak üzemeltetése tervezhető. A dolgozatot, elemző hatásvizsgálattal és mély interjúval zárom, melyben arra keresem a választ. hogy a szociális ágazatban zajló innovációs folyamatokra szükség van-e, kellően megalapozottak-e és hogy valóban olyan eredmények születtek, amik előzetesen elvárhatóak voltak. Bár úgy tűnik, a dolgozat célja a fejlesztések bemutatása és vizsgálata, közgazda-sági elemzése, de mindezt átfogja egy sokkal nagyobb cél elérése, ez pedig a fogyatékossággal élők, továbbá a társadalom peremén élők helyzetének javulása, társadalmi integrációjuk megvalósulása.