Hársméz beltartalmi összetevőinek vizsgálata - Kissné Nagy Noémi (2020)
Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap a beporzók védelme és kutatása, illetve a fenntartható erdőgazdálkodás, az elegyes erdők létrehozása. Dolgozatomban három fontos elegyfafaj jellemzőit és hazai térfoglalását mutattam be. Kitértem a hársfajok kórokozóinak és kártevőinek ismertetésére. Betekintést nyújtottam a hársak szerteágazó méhészeti hasznosításába, illetve nektártermelésük feltételeibe. Összegyűjtöttem a hársméz tulajdonságairól fellelhető ismereteket és összevetettem az édesharmat méz jellemzőivel. 2019-ben két méhésztől kértem mézmintákat, akik méheikkel egy fertődi, illetve egy somogyhárságyi hársas méhlegelőt kerestek fel. A két méhészeti telephely közvetlen röpkörzetének erdőállományait elemeztem. Az említett hársmézeken kívül egy 2018-ból, elsősorban tölgyről származó édesharmat méz és egy 2019-es, édesharmatot kisebb mértékben tartalmazó virágméz cukortartalmának kémiai vizsgálata és elemzése is elkészült.