Öko- és smart technológiák alkalmazásának előnyei a szálláshelyfejlesztésben - Nagy Beatrix (2020)
Dolgozatom által az olvasó betekintést nyer az aktuális technológiai irányzatok közül az öko és smart megoldások világába. Ezek általános, funkcionális bemutatása útján rávilágítok egy speciális területen, a szálláshelyek fejlesztésében történő alkalmazásuk lehetőségeire. Az elemzések gyakorlatának megfelelően távolabbról kezdem a vizsgálatot, röviden áttekintem a főbb makro- és mikroökonómiai trendeket, és mivel ez relevánsan módosítja azokat, a koronavírus lehetséges következményeit. A globális jellemzők után magát a turisztikai iparág egészére, keresleti és kínálati oldalára fókuszálva még nyilvánvalóbbá válik korunk központi témaköre: a fenntarthatóság. Az általam kiválasztott két technológiai direkció külön-külön és együtt is alkalmas arra, hogy hozzájáruljon ennek megvalósításához. Számtalan lehetőség nyílik ezek hasznosítására az idegenforgalom területén is, igyekeztem több eltérő, nemzetközi példával prezentálni ezek közül néhányat. Reményeim szerint ez-által, és egykét kiválasztott, sikeresen működő smart hotel bemutatásával sikerül a szkeptikusokat is közelebb hozni a modern műszaki megoldásokhoz. Abban az esetben, ha még így is kétségbe vonható az öko és smart technológiák létjogosultsága és valós haszna, egy esettanulmányon keresztül konkrét, gyakorlati megvalósítást írok le egy ilyen jellegű apartmanház létesítésére. Itt a környezetelemzésen, piackutatáson túl a kivitelezésre is azonos hangsúlyt fektettem. Az eredmény, egy energiahatékony, környezetbarát, modern komplexum, mely nem igényel magasabb saját tőkebefektetést egy hagyományosnál. Emellett a működési költségekre is pozitív hatással vannak az alkalmazott eszközök. A gazdasági előnyök mellett egyéb, társadalmi és környezeti pozitívumokról is beszélhetünk. Az ökológiai lábnyomunk csökkentése mellett lehetőségünk van minél több megújuló, vagy alternatív energiaforrást felhasználni a működtetéshez, ezáltal egy felelős, példamutató vállalkozássá válhatunk. Ennek jelentősége magas, hisz éves szinten a világban több mint egy-milliárd turista érkezést regisztrálnak, így valóban nagy tömegekhez juthat el az üzenetünk. A környezetre gyakorolt pozitív foganat mellett a regionális fejlesztésben is hasznos részt vállalhatunk egy megfelelően modern, „zöld” vezetési stratégiával. Amennyiben a globális trendek vizsgálata során felmerült tudatosság még nem lenne elég erős ahhoz, hogy cselekedetre késztesse az embereket, a COVID-19 megerősítheti a valós prioritásokat, azok értékeit. Az általam bemutatott alternatívák pedig véleményem szerint – mint bebizonyosodott a beruházó, a végfelhasználó és a társadalom számára is – hasznos eszközei lehetnek az előremutató változtatásoknak.