A hazai kis- és középvállalkozások stratégiájának finanszírozási lehetőségei pályázati forrásból - Molnár Antal Bence (2020)
A Diplomadolgozat témája a hazai kis-, és középvállalkozások stratégiája és annak pályázati forrásból történő finanszírozása. Hét fejezetben fejti ki a témakört, amelyek több hazai és nemzetközi szakirodalom, hivatalos pályázati felhívások, program ismertetők és jogszabályi források feldolgozásával készültek. A dolgozat első fejezete ismerteti a dolgozat összefoglalását, a feldolgozásra került témaköröket. A következő fejezet a kis-, és középvállalkozások általános bemutatásával foglalkozok. KSH adatok alapján készített kimutatásaimat dolgozza fel a magyar viszonyokról, illetve a kkv-szektor politikai jelentőségéről esik még szó. A harmadik fejezet során kerül feldolgozásra a témakör elméleti háttere. A stratégia, mint vállalatirányítási eszköz feldolgozása, a gyakorlatban is alkalmazott modellek kifejtés (például: Ansoff-mátrix, SWOT-analízis, környezet elemzési modellek) Az elméleti áttekintést követően a negyedik fejezettől áttér a témakör gyakorlati részére. Feldolgozásra kerül a hazai és nemzetközi források felhasználását lehetővé tevő támogatási rendszer, annak múltbéli és jelenlegi formája. Bemutatásra kerül az I. Nemzeti Fejlesztési Terv (2004-2006); Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) (2007-2013); valamint az Új Széchenyi Terv- Széchenyi 2020 (2014-2020) operatív programok. Kifejtésre kerül a válsághelyzet kezelésére frissen meghirdetett pályázati program is, majd ezt követően a jövőbeni stratégiai intézkedésekről szól a fejezet, melyben kifejti a 2019-2030 -as időszak mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítésének stratégiáját. A hatodik fejezetben a kutatás eredményekén és a hazai stratégia gyakorlatából megszerzett információk alapján elemzést végzek a különböző beruházási típusok finanszírozási lehetőségeiről. Az elemzés célja az, hogy képet kapjunk a tervezett projektünk a kivitelezési paraméterei szerint milyen pályázati források elérésére alkalmas, mely programokon vehetünkrészt és milyen forrásokat érhetünk el az adott projekt keretében. A vizsgálat célja továbbá, hogy segítse a vállalkozások stratégiájának finanszírozását, annak megtervezését. Az dolgozat utolsó fejezetében az addigi feldolgozott témakörök összefoglalása olvasható, a kutatás összegzése és eredménye.