Két komáromi Duna-sziget és mellékág összehasonlító vizsgálata madárökölógiai szempontból - Törő András (2020)
A szakdolgozat célja, felhívni a figyelmet a mellék- és holtágak ökológiai jelentőségére, a vonulásban betöltött szerepükre, azok fenntartásának és szakszerű kezelésének fontosságára, valamint az élőhelyfejlesztés lehetőségeire. A vizsgálatok során két, a területekhez és a megfigyelések céljához leginkább alkalmas számlálási módot választottam. A vízimadarak tekintetében a mellékágak mentén gyalogos számlálást, míg a galamb- és varjúfélék tekintetében két habitatban történő pontszámlálást alkalmaztam. A Komárom melleti dunaágak más ökológiai állapotban vannak. Ez a különbség a területeken megfigyelhető vonuló vízimadarak közösségében és egyedszámában is megmutatkozik. A szőnyi mellékág fejlesztési lehetőségei korlátozottak, ellenben a koppánymonostori Kis-Duna fejlesztése ok- és célszerű lenne a közeljövőben, valamint további kutatások helyszínéül is szolgálhatna.