Pest megye perifériáján a rádi mikro-térség gazdasági problémái és fejlődési lehetőségei - Balogh Veronika (2020)
A szakdolgozat célja a Pest megye perifériáján elhelyezkedő rádi mikro-térség jelenlegi gazdasági állapotának a bemutatása. A mikro-térséghez tartozó három település, Rád, Kosd és Penc jelenlegi helyzetét elemzem: elhelyezkedésüket, agglomerációhoz viszonyított helyzetüket, a települések népességét, munkaerőpiacon betöltött helyzetüket, a telepü-léseken regisztrált munkanélküliek számát, összetételét, s ezek változásainak trendjét. Bemutatásra kerülnek az Európai Unió által finanszírozott, Magyarország számára rendelkezésre álló támogatási források, és azok a célzott támogatások, amikben a vizsgált térségben működő gazdasági szereplők támogatásokat nyertek fejlesztéseik megvalósításá-ra. A térségben működő multinacionális cégek és a mikro-térség kis- és középvállalatainak tevékenységeit, nyertes fejlesztéseit mutatom be. Az önkormányzatok fejlesztési terveikre elnyert támogatási forrásait, a támogatások összegét, és a támogatási források beazonosításával rámutatok arra, hogy a településeken működő gazdasági szereplők a fejlesztése-iket milyen forrásból, operatív programból tudják biztosítani. A megyei fejlesztési terv és a VEKOP, vagyis a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program célkitűzéseinek elemzésével bemutatom, hogy program szinten beazonosításra kerültek a periférián lévők problémahelyzete, és rendelkezésre állt az elnyerhető támogatási forrás, de ezzel ellentétben a 2014-2020 közötti megvalósult Európai Uniós forráselosztás a mikro-térség számára milyen alacsony támogatást képviselt. A lehetőségek és a problémák összegzésével képet kapunk azokról a gazdasági folyamatokról, amik jellemzik a területet. A Pest megyei, agglomeráción kívüli, megyehatárokon, vagyis periférián elhelyezkedő települések probléma modelljét fogalmazom meg. A mikro-térség erősségeinek, gyenge-ségeinek, lehetőségeinek és veszélyeinek feltérképezésével a jövőbeli fejlesztési lehetősé-gek irányait elemzem, amelyekhez a 2020 utáni hazai stratégiákat és a 2020 utáni EU-s lehetőségeket mutatom be a már rendelkezésre álló információk alapján. A szakdolgozat eredménye az, hogy rámutatott arra, hogy az országos, megyei és re-gionális operatív programokban megfogalmazott perifériára szorult Pest megyei települések leszakadása a programokban kiemelt célkitűzések és intézkedések ellenére a források elma-radása miatt tovább nőtt. Azonban a Pest megyei önálló régióvá válás, és a 2021-el induló EU-s költségvetési ciklus lehetőséget teremt arra, hogy ezek a periférikus települések olyan célzott támogatásokkal, mint a 2016-ban indult Pest megye célzott támogatása, tudják csökkenteni hátrányukat és fel tudnak zárkózni a Budapestet körülvevő, Pest megyében lévő agglomerációs településekhez, így 2027-re elérhető egy egységes, fejlett, és belső gazdasági eltérésektől mentes Pest megye.