Az online marketingkommunikáció és az influenszerek fogyasztói döntésre gyakorolt hatásának vizsgálata - Kiszeli Dóra (2020)
A szakdolgozatomat valamilyen aktuális témával kapcsolatosan szerettem volna megírni. Mindig is érdekelt a kreatív része a közgazdaságtannak. Különösképpen a kommunikáció és a marketing. A szerencsének köszönhetően ezeket egyszerre dolgozhattam ki. Ezzel még nem voltam elégedett, hiszen szerettem volna beszélni a modern marketingkommunikáció eszközéről, melyet influenszer marketingnek nevezünk. Ami engem illet, szerettem volna megismerni mások véleményét is, hogy kitisztuljanak a gondolataim erről a típusú promó-cióról. Nyitásként a szekunder kutatásom olvasható szakdolgozatomban. Ez a rész arra szolgál, hogy bemutassam a szakirodalmi hátterét a marketingkommunikációnak. Ezután következik a primer kutatásom. Ebben a részben bemutatom az eredményeimet. Ahhoz, hogy a lehető legtöbb információt birtokoljam, készítettem kérdőívet és a közösségi médi-ában osztottam meg. Ez nem tűnt elegendőnek, hogy komplett képet kapjak. Ezért, öt al-kalommal szerveztem személyes interjút öt különböző emberrel. Az online vásárlás népszerűsége és a sok influenszer létezése támasztaja alá a téma aktualitását. A kényelmet mindenki előnyben részesíti az életében. Talán emiatt olyan ked-veltek a webáruházak. Természetesen kíváncsian kérdezősködtem további okok után, hogy miért van az, hogy a legtöbb fogyasztó próbálta már vagy rendszeresen online vásárol ahe-lyett, hogy meglátogatná a boltot. Manapság a közösségi médiában megjelent egy új munkakör, melyet korábban emlí-tettem, ez az influenszer marketing. Csak néhány éve jött és vált az egyik legmodernebb reklámozási eljárássá. Úgy gondolom, még mindig egy tesztelési folyamaton megy keresz-tül. A megkérdezettek nagy része elítéli az influenszerek viselkedését. A kutatásom után az eredményeimre támaszkodva javaslatokat tettem ötleteimről, hogy pozitív irányba fordul-jon és a lehető legtöbb ki legyen hozva belőle. Végül, szeretném beismerni, hogy kissé bajban voltam, mikor először próbáltam de-finiálni az influenszer marketinget, mert egy mondhatni vadonatúj dologról kellett írnom. Vagy az is meglehet, hogy össze voltam zavarodva, hogy ez jó vagy rossz reklámozási le-hetőség cégeknek. Az elemzés előtt nem lettem volna képes problémamegoldó ötletet meg-fogalmazni. Viszont, az elemzéseket követően megértettem, mire van szüksége a vásárló-nak. Ez segített felfedezni lehetséges utakat a sikeres és hatékony influenszer marketing új-ragondolásában.