Erdőpedagógiával a környezeti nevelésért az óvodában - Schermann Szófia Eszter (2020)
Fontos, hogy környezetünk, természetünk tisztelete már kiskortól elkezdjen beivódni a gyermekek lelkébe. Véleményem szerint lényeges, hogy intézményes keretek között is minél több információ birtokába jussanak a gyermekek a környezeti nevelés illetve - lehetőség szerint - az erdőpedagógia segítségével. Ezáltal már gyermekkorban elkezd kialakulni a környezetbarát attitűdjük. Az erdei iskolának kiemelt szerepe van abban, hogy társadalmunkat egyre inkább a környezettudatos életvitel felé terelje. Erdészeti szempontból is fontos, hogy egy olyan generáció nevelődjön ki, akik szemében az erdőgazdálkodás szükséges és elfogadott. Ahogy azt mindenki tapasztalhatja, a mai fiatal generációt az elektronikai eszközök foglalkoztatják leginkább, így a legtöbb gyermek egy burokban éli életét. Szakdolgozatom készítése során igyekeztem minél nagyobb rálátást kapni és adni arra, hogy mennyire ismert az erdőpedagógia fogalma az óvodapedagógusok körében, hogyan viszonyulnak a környezeti neveléshez. Nem utolsó sorban pedig arra, hogy mennyire érdekeltek az erdei óvoda/iskola témakörében. Tapasztalataikra támaszkodva arról szerettem volna tájékoztatást kapni, hogy milyenek a visszajelzések a szülők és óvodások részéről. Érdekelt, hogy a városi vagy falusi óvodákból látogatnak többen erdei iskolát. Kíváncsi voltam, hogy a pedagógusok életkora és a pályán töltött idő mennyire befolyásolja hozzáállásukat a környezeti neveléshez. Úgy gondolom, hogy kutatásom kedvező eredményekkel zárult, hiszen összességében a válaszadók lelkesek és kifejezetten támogatók az erdei iskolával és környezeti neveléssel szemben. Azonban elszomorító, hogy a válaszadók többsége még nem hallott az erdőpedagógia fogalmáról. Bízom benne, hogy ez idővel változni fog, hiszen nagy szükségünk van arra, hogy újra rácsodálkozzunk, milyen valódi értékeket kínál a természet és közvetlen környezetünk.