Jármű karosszéria formatervezése - Pátzay János Pál (2020)
Korunk autóipara ebben az évszázadban várhatóan jelentős változáson fog keresztülmenni. Környezetünk átalakulása és az emberi tevékenység összefüggése mostanra kétséget kizáróan tényként kezelhető. Az ökoszisztéma megóvása azonnali cselekvést igényelne, viszont a kialakított, túlnyomórészt belső égésű motorokra támaszkodó infrastruktúránk ezt nem teszi lehetővé. Az új, kisebb emisszióval járó technológiák várható környezeti terhelésének hatása még ismeretlen, az idáig alkalmazott technológia fenntarthatatlan. A jelenlegi állapot meglehetősen kaotikus, a szigorodó szabályozások egyre nehezebben betarthatóak, ezzel szemben az autóállomány évről évre növekszik. Szinte hónapról hónapra jelennek meg új tanulmányok, majd ezeknek a cáfolatai. A prognózosok szerint kezd kirajzolódni egyfajta jövőkép, mely az elektromos hajtást, illetve az önvezető járműveket preferálja. Mindemellett a jelenlegi technológia még nem elég kiforrott ahhoz, hogy az elektromos autózás teljes mértékben átvegye a belső égésű motorok szerepét. Az ilyen irányú fejlesztések megindultak ugyan, viszont a hagyományos hajtási rendszerek valószínűsíthetően még egy ideig velünk maradnak. Dolgozatomban ezekre a kérdésekre kerestem választ.