A felhő technológia elterjedésének hatásai és azok gazdasági elemzése - Szigetiné Magyar Gabriella (2020)
Dolgozatom témája ugyan informatikai területet érint, mégis alapvetően gazdasági aspektusból közelítem meg az általam vizsgált témát, a felhő technológiát. Úgy tűnik sokaknak, mintha ez a terület valami új keletű dolog lenne, azonban nem az, mégis gyerekcipőben jár. Európa még kevésbé „felhős” és Magyarország a sereghajtók közé tartozik a használatában. Elterjedése azonban megállíthatatlan, robbanásszerű változások várhatóak, ami hatással lesz az IT eszközök piacára, az IT és más területen dolgozó munkavállalókra, az épület és irodaház üzemeltetésben érintettekre, valamint azokra a vállalatokra, amelyek ezeket szolgáltatásként igénybe veszik illetve azokra, akik a cloud szolgáltatást nyújtják. Dolgozatomban az előbb említett témaköröket fogom elemezni, amivel felsővezetőknek, gazdasági döntéshozóknak szeretnék segíteni, abban, hogy milyen megtakarításokat lehet elérni a vállalatok működtetése során a felhő technológia alkalmazásával. Értekezésemben kitérek, hogy a vállalatoknál milyen IT üzemeltetési kockázatok csökkenésére lehet számítani és azoknak milyen gazdasági hatásai várhatóak. Vizsgálni fogom továbbá a várható trendek alakulását, intenzitását és azok gazdasági és egyéb hatásait is.