Óvodáskorú kétnyelvű gyermekek kisebbségi nyelvhasználata az ausztriai Boldogasszonyban - Eidler-Schmidt Éva (2020)
A kutatásom célja, hogy feltárjam a lakóhelyemen, Boldogasszonyban, a vegyes vagy homogén nemzetiségi családban élő gyermekek számának növekedési tendenciáit. Dolgozatomban bemutatom a kétnyelvűség fogalmait (különböző aspektusokból), az egyéni kétnyelvűség megközelítéseit, a kétnyelvűség típusait, a kétnyelvűség családmodelljeit, valamint a kétnyelvűvé válás módjait. Kutatásomban fontos kérdéskör a kétnyelvűség és az identitás kapcsolatának vizsgálata, hogy milyen jelentőséggel bír a nyelv és a nyelvtanulás a szülők életében, változott-e azonsosságtudatuk, mióta nemzetiségi nyelvhasználatukban némiképp korlátozva lettek. A két nyelvet használók esetében fontosnak tartom feltérképezni a családi nyelvhasználati szokásokat, továbbá, hogy feltérképezzem az óvodai intézményes nevelés hogyan reagál a kétnyelvűségből eredő sajátosságokra.