Az Unilever PLC gazdasági elemzése (a Brexit vonatkozásában) - Kaiser Sabine (2020)
Ez a dolgozat az Unilever PLC gazdasági helyzetének elemzését tűzte ki célul, ami kiegészítésre került a Brexit által okozott változásokkal. Ezzel lehetőséget kívánok teremteni arra, hogy megismerjük egy piacvezető vállalat alkalmazkodó képességét egy olyan nagymértékű változáshoz, mint a Brexit. Ennek érdekében feltárom az egyes szakterületek (környezeti elemzés, belső vizsgálatok, pénzügyi elemzés, versenystratégi meghatározása) a dolgozat tárgyára vonatkozó gyakorlatorientált összefüggéseit. A vizsgálatot a vállalat által kiadott dokumentumok, szakirodalmi és internetes források felhasználásával készítettem el. A vizsgálat lehetőséget teremthet arra, hogy a vállalat megismerje a kereslet mögött rejlő lehetőségeket és összefüggéseket, és ezáltal rugalmasan tudjon alkalmazkodni a változásokhoz. Az elemzés során a feltett kérdéseknek megfelelően megvizsgálom a vállalat egyes részterületeinek jellemzőit és azokat összevetettem a Brexit által okozott változásokkal. A dolgozat első részében a vállalat általános bemutatása olvasható. Ezt követően a vállalat környezetét elemzem a STEEP, a SWOT és Porter öt versenyerő modell segítségével. Ez kiegészítésre kerül még a vállalat érintetteivel fenntartott kapcsolat elemzésével. A következő fejezetben az Unilever PLC belső működését tekintem át, ezen belül az értékláncát, illetve a stratégiai térképét. A következő fejezetben a vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének elemzése olvasható, kifejezetten az elmúlt évekre koncentrálva. Ezt követően áttekintem a vállalat készletgazdálkodását és tőkestruktúráját, valamint elkészítem a vállalat DuPont modelljét. A következő fejezetben bemutatom az Unilever PLC részvényárfolyamának alakulását, kiegészítve ezt egy 2024-ig tartó előrejelzéssel. Az ezt követő fejezetben a versenystratégiájának bemutatása olvasható a BCG mátrix, illetve a generikus stratégia segítségével. Az utolsó fejezetben levonom a következtetéseket, válaszolok a feltett kérdésekre és azokat javaslatokkal egészítem ki. A vizsgálat eredményeképp elmondható, hogy a vállalat még a Brexitet követően is megtartotta versenyelőnyét, illetve továbbra is érdemes befektetni a vállalatba.