Ipar 4.0 riportolási és előrejelzési megoldás implementálása - Balogh Róbert (2020)
A negyedik ipari forradalomra a 21. század technológiai, folyamat- és vállalatszervezési innovációjaként is tekinthetünk. Az általa hozott vívmányok legfontosabbika számomra az adatgyűjtés, az adat-transzformáció és a riporting. Korábbi tanulmányaim és munkám során is nagy szerepet töltött be a döntéselőkészítés. A diplomamunkám elkészítése során az Ipar 4.0 riporting megoldásokkal szerettem volna megismerkedni. Az említett platformok nem a hagyományos historikus adatok elemzésére fókuszálnak, hanem a fejlett elemző megoldások segítségével - előrejelző modelleket létrehozva - prediktív és preskriptív előrejelzésekkel támogatják a stratégiai jellegű döntéshozatalt. Mindezen tényezők ismeretében vizsgálatom alá vontam, hogy egy üzleti intelligencia vagy fejlett elemzést támogató rendszer milyen hatással van a vállalat életére, milyen kihívásokkal szembesülnek a munkavállalók egy ilyen rendszer bevezetésekor. Emellett fontosnak tartottam kitérni a fejlett elemző eszközök és az üzleti intelligencia rendszerek különbözőségeire figyelembe véve a rendszerek architektúráját és felhasználási területét. Ennek segítségével ugyanis a potenciális rendszerekkel szemben támasztott követelmények egyszerűbben meghatározhatóak. Az elméleti áttekintés után, létrehoztam - az általam kiválasztott self-service BI, a QlikSense és R integrációjának segítségével - egy előrejelző riporting megoldást. Az előrejelzések adta eredmények jobb megértéséhez a múltbeli események vizsgálata nyújt segítséget. Éppen ezért a Holt-Winters modellen alapuló előrejelző megoldás mellett, fontosnak tartottam létrehozni az aktuális, historikus adatokra épülő dashboard-ot is, annak érdekében, hogy a felhasználók nagyobb rálátást kapjanak a múltbeli és aktuális adatok vonatkozásában.