Közösségi finanszírozás blockchain technológiával - Reményi Andrea (2020)
Ez a dolgozat a blockchain technológia és az okosszerződések felépítésének és működésének megismerését, valamint gazdasági vonatkozásainak elemzését tűzte ki célul, különös tekintettel a pénzügyi megvalósulásokra, kiemelten a közösségi finanszírozásra. Emellett bemutatásra kerültek kisebb projektek, mint a kriptodeviza tranzakció, szavazás, aukció Solidity nyelven, okosszerződésben megvalósult példái. A jelenlegi és a blockchain rendszerén keresztül megvalósítható jövőbeli társadalmi, pénzügyi, jogi rendszerek szembeállítási alapja a technológia által ténylegesen megvalósítható biztonság és hatékonyság voltak. A széleskörű alkalmazás kulcsa a megértés, ami a rendszer bonyolultságából fakadóan nem egyszerű. Ezt könnyítendő, illetve a fejlesztésben további irányok keresésének okán információs adatbázist felépítő weboldal létrehozását kapcsoltam a feladathoz, mert a haladás kulcsát a megértés terén az intenzív kommunikációban látom. A megvalósítás során gazdasági oldalról pénzügyi és jogi ismereteket szereztem, az itt megfogalmazott problémákra informatikai oldalról közelítő válaszokat adtam. Ennek folyamán egy számomra új programozási nyelv alapjait ismertem meg és alkalmaztam, a böngészőben futó integrált fejlesztői környezetben (Remix) teszteltem, teszthálózatot indítottam (MetaMask). A kommunikációs oldal létrehozását Vue keretrendszerben, JavaScript nyelven, Bootstrap segítségével valósítottam meg, az adatok tárolását a felhő alapú Firebase rendszer biztosítja.