Faállomány-jellemzők vizsgálata UAV-k segítségével a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél - Szász Botond (2020)
A távérzékelés, ezen belül pedig a légifényképezés segítségével olyan szemszögből lehet vizsgálni dolgokat, amelyből amúgy közvetlen módon nem, vagy csak nagyon nehezen lehetne. Ez a felvetés igaz a faállományokra is. A pilóta nélküli eszközökkel készített légifelvételek alkalmazása több szempontból is megkönnyítheti az erdészetek dolgát. Segítségükkel meghatározható az egyes erdőrészletek törzsszáma, záródása, az egyesfák koronavetületeinek nagysága, illetve magassága, a növőtér, ezekből pedig következtetni lehet a köbtartalomra, körlapra, átmérőre, és egyéb állományjellemzőkre. Diplomamunkámban bemutatom a képek feldolgozásának menetét, a felületmodell elkészítését, és az ez alapján történő becslési módszereket. Ennek feldolgozása elsősorban egy saját készítésű, C# programozási nyelven kifejlesztett alkalmazással történik.