A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALATOK STRATÉGIAI TERVEZÉSE A MAGYAR BIZTONSÁGTECHNIKA PIACÁN - Kreisz Krisztián József (2020)
Dolgozatom témaválasztásában az játszott döntő szerepet, hogy egy magyar biztonságtechnikai nagykereskedésben dolgozom, mint vállalkozási igazgató. A témaválasztást követően több sikeres szakmabeli vállalkozás vezetőjével beszélgettem arról, hogy hogyan alkalmazzák a stratégiai tervezést vállalkozásaik mindennapos irányítása során. Célkitűzéseimnek megfelelően bemutattam a magyarországi kis- és középvállalkozók piaci szektorát és jelentőségüket a magyar gazdaságban. A stratégiát, mint fogalmat elemeztem, ismertettem a stratégia menedzsment egyes aspektusait és sajátosságait. A stratégia tervezés alapjait tisztáztam, továbbá bemutattam azokat az elemző módszereket, amely elő tudja segíteni a döntéshozókat a tervezési és kontrolling feladataik során. Ezen módszerek közül a Balanced Scorecard elnevezésű, mutatószám rendszerrel foglalkoztam részletesebben. Elemeztem a magyar biztonságtechnikai piacot. Az előző évek gazdasági adatai alapján megállapítottam, hogy egy folyamatosan bővülő, viszont magas CFI indexel rendelkező piac. Az ágazaton belül definiáltam és kategorizáltam a vállalkozásokat főtevékenységük alapján. Elemeztem, hogy az egyes profitorientált vezetői döntések miként tudják befolyásolni és gyökeresen megváltoztatni az egész szektor működési rendszerét. Bemutattam az I-Sec Biztonságtechnikai Kft -t, amely meghatározó szerepet tölt be a hazai biztonságtechnikai nagykereskedések között. A vállalkozás életútján keresztül megfigyelhetünk azokat a vezetői döntéseket, amelyek ugyan olyan arányban képesek jó és rossz hatással lenni a vállalkozás életére. Az I-Sec Kft. -nél alkalmazott elemzési módszerek alkalmazásával és a céges mutatószámok használatával elemeztem a vállalkozás jelenlegi helyzetét. A dolgozatom témakutatása rávilágított arra a megállapításra, hogy a stratégiai tervezés már a legkisebb vállalkozásnál is elengedhetetlen. A gyakorlat azt mutatja viszont, hogy a kisebb cégek esetében csak nyomokban, mint egy elérendő cél, vagy hitvallás jelenik meg a stratégia tervezés. A nagyobb vállalatok esetében viszont jellemző, hogy a tervezési folyamatokhoz előszeretettel alkalmazzák a dolgozatomban bemutatott elemzési módszereket, hogy a döntéshozók felkészülten tudjanak megalapozott, a vállalkozás számára hosszútávon is kedvező és jövedelmező döntéseket hozni.