Az óvodás korú gyermek mérési és megfigyelési lehetőségei az óvoda-iskola átmenet megkönnyítése érdekében - Berényi Zsuzsanna (2020)
Szakdolgozatom témája az óvoda- iskola átmenet, ezen belül is az óvodás korú gyermekek mérési lehetőségei. Diplomamunkám első részében a szociális háttér szerepét, az átmenet pedagógiai- módszertani kérdéseit, az iskolaérettség törvényi hátterét, valamint az óvodás korú gyermekek mérési lehetőségeit mutatom be. Kutatásom célja a másodéves pedagógus hallgatók ismeretének felmérése a megfogalmazott mérési lehetőségekről, továbbá az Óvodai nevelés országos alapprogram iskolaérettségi kritériumairól. Ezen felül a szülőkkel való közös nevelőmunka, valamint kommunikáció esetleges nehézségeiről kérdeztem a kitöltőket. Kutatásomhoz egy 19 kérdésből összeállított kérdőívet használtam, melyet összesen 38 hallgató töltött ki. A kutatómunka eredményeként kiderült, hogy a hallgatók nagyobb része ismeri ezeket a mérési lehetőségeket, az iskolaérettség kritériumait, továbbá lát nehézséget a szülőkkel való kommunikációban. Ennek megsegítésére, valamint a mérési lehetőségek pontosabb megismerésére tettem gyakorlati javaslatokat. Ezek főként gyakorlati alapokon nyugszanak, a mélyebb elsajátítás érdekében.