A madárbarát (zöld) óvoda kritériumrendszere - Sipőcz Vivien (2020)
Szakdolgozatom témája a madárbarát (zöld) óvoda kritériumrendszere. A téma rendkívül időszerű főleg napjainkban, hiszen az óvodáskorú gyermekeket rengeteg inger éri emiatt az amúgy is fejlődésben lévő idegrendszer folyamatosan dolgozik, információkat fogad be. Nagyon fontos, hogy megfelelő idő jusson a pihenésre, az idegrendszer megnyugvására, amit nem csak alvással, hanem az ingerek csökkentésével, minőségi tevékenységekkel is el lehet érni. A téma rendkívül közel áll hozzám, hiszen kisgyermekkorom óta érdeklődőm a madarak valamint a természet iránt. Éppen ezért ezt a rengeteg élményt valamint tapasztalatot szeretném átadni más pedagógusoknak, akik a gyermekek felé közvetítik az új ismereteket. A kutatásom egyik célja az volt, hogy egy bemutató madárgyűrűzés keretein belül a pedagógusok megismerkedhessenek új ismeretekkel, illetve élményeket szerezhessenek. A kutatásom összességben sikeresnek bizonyult, hiszen a foglalkozás végén a felmért tesztek, kérdések alapján több új ismerettel lettek gazdagabbak, mint előtte.