Konfliktuskezelés az óvodában - Szemes Júlia (2020)
Az óvodai mindennapok szerves részét képezik a gyerekek közötti konfliktusok, nézeteltérések és viták, valamint ezek gyermeki megoldása, éppen ezért nem a kiküszöbölése és elkerülése a fő cél, hanem sokkal inkább a megelőzése és hatékony kezelése. Az óvodás korban megszerzett társas kapcsolatok segítik elő a gyermeket abban, hogy sikeresen ossza meg saját elképzeléseit másokkal, mások érzéseit, céljait és érdekeit helyesen fel tudja mérni és ezek alapján képes legyen a legmegfelelőbb cselekvési módot választani. De hogyan is oldják meg a gyermekek a konfliktusokat? Szakdolgozatomban azokat a szociális kompetenciákat kerestem, melyek befolyásolják a gyermeki problémamegoldást. A konfliktushelyzetek kezeléséhez és megoldásához elengedhetetlen továbbá a morális fejlődés és a gyermeki tudatelmélet fejlődésének vizsgálata. Kutatásom elméleti része mellett óvodapedagógusok véleményét kértem ki kérdőív kitöltés formájában, melyben a konfliktusról alkotott álláspontjukat vizsgáltam, majd vontam le belőle következtetéseimet.