Magyar néphagyományok a Felvidéken és azok ápolása a felvidéki magyar óvodákban - Vitek Luca (2020)
A szakdolgozat témája a „Magyar néphagyományok a Felvidéken és azok ápolása a felvidéki magyar óvodákban”. A dolgozat szakirodalmi részben röviden ismertetem a felvidék különböző térségeinek néprajzát, írok a népszokásokról és az óvodában történő néphagyományőrzésről. Dolgozatom célja volt felkutatni, hogy milyenek a felvidéki magyaban óvodák, mely néphagyományokra fordítanak figyelmet és az óvodák, illetve óvodapedagógusok mennyire felkészültek, mennyire elhivatottak a magyar néphagyományok átadására. Szakdolgozatomhoz az irodalmak és források feldolgozásához deduktív kutatási stratégiát alkalmaztam. A vizsgálat módszerei a szakirodalom elemzés és kérdőív kitöltetés, majd elemzés. A kérdőívek által nyolc különböző felvidéki magyar óvodát vizsgáltam. A három általam felállított hipotézisből kettő bizonyult igaznak. Az óvodapedagógusok felkészültek és tisztában vannak a néphagyományokkal és a népszokásokkal. szeretettel és hatalmas igyekezettel adják át tudásukat a gyerekeknek. Bár nem minden óvoda pedagógiai programjában található meg a magyar néphagyományőrzés, mindegyik intézményben dolgozik legalább egy olyan óvodapedagógus, aki a magyar néphagyományápolással foglalkozik.