Giczy János élete és művészete - Varga Dóra (2020)
Az emberek életében gyakran megjelenik a művészet, mint egy tanegység. Ennek megértése, tanulmányozása és átadása más emberek felé nehéz kihívás. Minden kutatással, értelmezéssel kerestem annak a lényegét, hogy Giczy János életében az édesanya, a nagyszülők milyen hatással voltak jelen a művészetében. Hipotézisként állítottam fel. Szerettem volna betekintést mutatni az életútján keresztül, a művészetén át, hogy valójában Giczy János milyen ember is volt. Hosszú életút, tele eseményekkel. Rengeteg nehézség, mégis a művészetében törhetetlenül bemutatja a család fontosságát, a vallás jelentőségét, a falusi mivoltát. Szárnyas oltárainak elemzése során a kor adott stílusát, technikáját ismertetem. Mindent maga készített, állított elő. Jelen esetben az oltárok kereteit. Az interjúk során megismerhettem, mint kolléga, tanár, férj szerepében. Elkötelezett tanár volt, aki nem a tanterv szerint adta át ismereteit a diákoknak. A rengeteg információ feldolgozásával szeretném bemutatni, hogy milyen nagyszerű, eltökélt festőművész volt Giczy János, aki egész életében arra törekedett, hogy átadja az emberek felé a család és a falu szerepének jelentőségét.