A mese hatása a kisgyermekkori fejlődésre - Tüske Cecília (2020)
Szakdolgozatomban a mese hatásait vizsgálom a gyermeki elmére, gondolkodásra, személyiségfejlődésre. A munkám első részében a mesét mint műfajt elemzem, kitérek a fogalmára, jellegzetességeire. A továbbiakban a mesék korszakait taglalom. Itt írok a népi hagyományokról valamint arról, hogy a régi időkben a mesék hogyan épültek fel, hogyan terjedtek a magyar kultúrában. Ezt követően a mesepszichológiát elemzem, Kádár Annamária munkáit alkalmazva, szakirodalomként. Ebben a részben a gyermeki világkép elemeit felhasználva, mesekönyvekből idézve elemzem a mesék komponenseit. Később rátérek az emocionális és kulturális nevelésre, a mese eszközeivel, amely a kisebbségi, társadalmi feszültségek oldására, a gyermekekkel a másság elfogadtatására irányul. A harmadik fejezetben a mesék hatását vizsgálom, 0-3 éves korig, a fejlődési szakaszok mentén haladva. Ebben a részben arról esik szó, hogy a gyermeknek milyen mesékre van szüksége növekedésének egyes fázisaiban, és hogyan tudjuk megvalósítani, a korai olvasóvá nevelés folyamatát, a könyvek szeretetét, becsületét. A negyedik fejezetben a digitalizációról, a technika rohamos fejlődéséről ejtek szót, mely káros hatást is gyakorol a gyermekek személyiségének fejlődésére. Természetesen ennek a jótékony hatásait is ismernie kell a szülőknek, és azt mértékkel használni. Sajnos sok szülő átesik a ló túloldalára és a gyermek a mérték és minőség ismerete nélkül, valamint felügyelet nélkül használhatja a digitális eszközöket. Szakmai munkám alatt sokat mesélek a csoportom gyermekeinek, ami számomra és számukra is igazán felemelő érzés, különleges, domináns élmény. Tudom, hogy ezzel hatalmas tapasztalatot nyújtok nekik, olyan tapasztalatokban lesz részünk, amiket együtt élünk át. Ezért van bennem ekkora elköteleződés a mesék témája iránt.