Felhagyott gyümölcsösök és szórók szerepe nagyvadfajok vegetációs időszakon belüli táplálékválasztásban - Piskor Máté (2020)
A nagyvadfajok élőhely-használatára és táplálkozására vonatkozóan kedvezően hatnak az egykor művelt, azonban mára hátra hagyott gyümölcsösök, zárt kertek. Jelenlétük növeli egy vadászterület vadeltartóképességét. Diplomamunkám során a Bérbaltavári-Nagytilaji Községi Vadásztársaság vadászterületén végeztem vizsgálatot a nagyvadfajok, őz, gímszarvas, dámszarvas és vaddisznó vegetációs időn belüli táplálékválasztásában, összehasonlítva a zárt kertek táplálékkínálatát és a szórókra kihelyezett kiegészítő takarmányt. A takarmányfelvételt a vadfajok esetén kameracsapdákkal figyeltem meg. A vaddisznó esetében továbbá, 9 egyednél a gyomortartalom makroszkópikus vizsgálatát is elvégeztem. Munkám elvégzése során bebizonyosodott, hogy a nagyvadfajok mindegyike szívesen használja és táplálékként is figyelembe veszi a felhagyott zárt kertek kínálta lehetőségeket.