Feketefenyő állományok átalakítása a Keszthelyi-hegységben - Gáspár Barnabás (2020)
A diplomamunkám a feketefenyő állományok szerkezetátalakítása során létrejövő állományokkal foglalkozik. A dolgozat során kitérek a feketefenyő állományok történeti múltjára, és a kopárfásítások okaira. A terepi vizsgálatok során a Keszthelyi-hegység dolomit régiójában végeztem vegetáció felvételezést több erdőrészletben. A kapott adatok segítségével vizsgáltam az átalakuló állomány lágyszárú, cserje és fásszárú borítását. Az elemzések során összefüggéseket kerestem az egyes faállományok jellemzői között. Végezetül egy átfogó jövő képet próbáltam adni az „új” állományokról ökológiai és ökonómiai szempontból.