A falusi általános iskolák megszűnésének okai Magyarországon Az Eszteregnyei Suli Harmónia Általános Iskola megszűnése - Kantó Cintia (2020)
Nagyon sok mindentől függhet egy iskola helyzete. Elemezgethetjük az ok-okozati összefüggéseket, ám minden iskolának a társadalmi-gazdasági szerepe határozza meg az iskola helyzetét, színvonalát. Szakdolgozatomban több szempontot is figyelembe vettem és ezek szempontok alapján kutattam/tanulmányoztam azt, hogy a közoktatás miként működik. Kutatásom valódi célja viszont a falusi iskolák helyzetére összpontosult. Megszerettem volna tudni, miként működik, s ehhez több álláspontot is figyelembe vettem.Tanulmányom első részében a hazai közoktatásról írtam, ezen belül is figyelembe vettem a magyar oktatáspolitikát, a kormányon belüli intézkedéseket, létrejövő törvényeket, hogy ezek az intézkedések hogyan befolyásolták a kisiskolák helyzetét. Továbbá az iskolahálózat kiépülését, a Magyarországon lévő általános iskolák számának alakulását taglaltam. Kitértem a falusi és városi iskolák adta lehetőségekre, hogy megerősítsem azt a tényt, hogy a falusi iskolák is lehetnek ugyan olyan jók, vagy jobbak, mint a városi tanintézmények. Szakdolgozatom témájául azért választottam a falu iskolájának történetét, mivel a falu lakója vagyok, őseim is itt születtek, valamint én is ennek az intézménynek a tanulója voltam. 2006-ban kezdtem meg az első osztályt itt Eszteregnyén és az iskola megszűnéséig ide jártam. Az Eszteregnyei Suli Harmónia Általános Iskola 2011-ben szűnt meg. A rendelkezésemre álló szakirodalmak, dokumentumok, az iskola régi igazgatóival és a polgármester úrral készített interjúkkal szerettem volna tisztábban látni a kialakult helyzet mögöttes tartalmait, jobban elmélyedni a múltba végbemenő folyamatokban.Kutatásaim alatt az iskola történetéről és a falu történetéről is szereztem némi információt, amit szakdolgozatomba igyekeztem a legérdekesebben belevinni.