Webalkalmazás implementálása klímatér vezérléséhez és vizsgálatához - Zach Gergely (2020)
A Soproni Egyetemen működő NRRC (National Resources Research Center) épületében található egy klímatér, különböző kísérletek elvégzésének céljából. A klímatér egy kisebb szoba méretű kutatási egység, amely képes bizonyos szenzorok segítésével a páratartalmat illetve a hőmérséklet mérni és szabályozni. Jelenleg ez a rendszer helyi vezérléssel érhető el. A dolgozatom témája és egyben fő célja az, hogy egy megfelelően kialakított webes felület segítségével a jelenlegi lokális vezérlést kiterjesszem távoli vezérlésre és lehetővé tegyem a mérési adatok megjelenítését. A munkám során releváns webes technológiák segítségével készítettem el egy átlátható és könnyen kezelhető egységes felhasználó felületet. A segítségemre volt az egyik legnépszerűbb PHP keretrendszer a Laravel, amely egy MVC architektúrán alapuló keretrendszer. A megjelenítési réteghez felhasználtam a Bootstrap frontend keretrendszert és a felhasználói felület interaktivitását jQuery JavaScript függvénykönyvtár segítségével oldottam meg. Megismerkedtem a munka során a Raspberry PI kisszámítógéppel is és a Linux operációs rendszerrel. Az alkalmazás egy ilyen eszközön fut a kutatóintézet egy termében. A félév során a kamrához vezérlési és adatmegjelenítési funkciókat implementáltam PHP nyelven. Megismerkedtem az adatszerkezettel, illetve az adatok tárolására alkalmas adatbázis kezelő rendszerrel is. Kulcsszavak: Webdaco, Laravel, Raspberry, kísérleti kamra