A beszédtanulás és a médiabefolyás összefüggései - Illés Emőke (2020)
Dolgozatom a médiának a gyermekek anyanyelvi és beszédfejlődésére gyakorolt hatását igyekszik megvilágítani. Keresem a választ, hogyan lehet a média káros hatásaitól megóvni a ránk bízott gyermekeket, illetőleg hogyan lehetséges a média beszédfejlődésre gyakorolt káros hatásainak kompenzálása. Több évtizedes szakmai gyakorlattal rendelkező pedagógusok a gyermekek anyanyelvi készségeinek gyengülő színvonaláról, beszédprodukciójuk és beszédértésük fejlődésének negatív irányú változásáról számolnak be. A szubjektív beszámolókból kiindulva kutatási célom az volt, hogy objektív információkat gyűjtsek arról, hogyan látják az óvodába, illetőleg iskolába kerülő gyermekek beszédkészségének fejlettségét a velük foglalkozó szakemberek, a gyakorló pedagógusok.